klanten-aan-het-woord

"Vakmanschap en voorsprong is een leven lang leren."

Lief zijn voor jezelf

Je houdt van schoonheid. Kunt genieten van een bezoek aan het museum of de nuance van een boek dat je leest. Je hebt bewondering voor de prestaties van collega’s of ondernemers die excelleren in een opdracht, het vinden van nieuwe business modellen of het naar grote hoogte brengen van hun bedrijf. Grote kans dat de karaktersterkte ‘waardering van schoonheid en excellentie’ waarschijnlijk hoog scoort in je karakterprofiel. Vaak zie je dan dat een karaktersterkte naar binnen of naar buiten gericht is of op één context (bijvoorbeeld werk) tot uiting komt.

Heel verrijkend kan het zijn om een karaktersterkte, iets wat jou uniek maakt en bij je past, ook anders te richten. Naar jezelf, je relaties, je gemeenschap, je werk etc. Laten we het voorbeeld van ’waardering van schoonheid en excellentie’ nemen en hem naar binnen richten. Stel vragen die je aandacht richten op het waarderen en bewonderen van jezelf. Wat is er bijzonder aan de dingen die ik doe? De wijze waarop ik denk en voel? Wie ik ben? Hoe ik me ontwikkel, gedraag, kleed? Hoe ik communiceer en de interactie met anderen vorm geef? Iemand met deze karaktersterkte zal dit in de fijnste nuances kunnen. Echter zal het ook wennen zijn, want men is dit niet gewend naar zichzelf te doen. Voor mensen die wat lager scoren op deze karaktersterkte is het een mooie oefening om deze verder te ontwikkelen (building on your middle and lower strenghts).

Deze techniek noemen we ’flip it around’. In de training en coaching op ontwikkeling van je karakter en de beste versie van jezelf, is deze techniek één van mijn favorieten. Leuk om mee te gaan oefenen. Laten we nog drie karaktersterktes pakken.

Liefde

Veel mensen tonen liefde naar anderen om hen heen. Echter het inzetten van deze sterkte naar zichzelf kan nog wel eens te wensen overlaten. Sommige mensen zijn zelfs erg streng voor zichzelf. Flip it around! Onderzoek hoe je lief kunt zijn voor jezelf. Gun jezelf rust, wees zorgzaam voor je lijf, geef ruimte om te falen of een off day te hebben, neem tijd voor wat je echt belangrijk vindt etc.

Nieuwsgierig

Deze karaktersterkte uit toch vaak in het steeds opzoek zijn naar nieuwe inzichten, nieuwe dingen uitproberen, nieuwe producten, nieuwe markten etc. Mooie karaktersterkte die veel gewaardeerd wordt en aanstekelijk kan werken. Mooi als je die nog meer kunt inzetten voor je persoonlijke groei. Flip it around! Hoe nieuwsgierig ben je nog naar jezelf? Naar wie je daadwerkelijk bent? Welke onontdekte talenten je hebt? Een mooie opdracht is een gesprek met jezelf aan te gaan. Stel je zelf eens de volgende vragen:

wat zou ik van mezelf willen ontdekken?
wat zou ik willen ervaren de komende 5 jaar?
wat gaat het me kosten om te stoppen met zaken me geen energie geven?
wat levert het me op om nieuwe wegen te betreden?
Flip it around! En nog een keer maar dan naar een andere context. Hoe nieuwsgierig ben je nog in je relatie?

Doorzettingsvermogen

Je haalt deadlines, opdrachten worden groter en moeilijker, de lijst van klanten wordt groter en mooier. Je geeft alles om je dromen en ambities waar te maken. Het is een karaktersterkte die je ver brengt en werkplezier & bevlogenheid oplevert. Flip it around! Zet je doorzettingsvermogen in voor die zaken die blijven liggen, die je ook wilt, die diep van binnen wellicht belangrijker zijn, die zorgen voor een duurzaam leven. Dit kan betekenen dat je je patronen en routines moet aanpassen. Maar als je dat wilt, zal je doorzettingsvermogen je helpen. Lees ook mijn blog hoe nieuwe routines te creëren. Hier kun je een mooie combi maken tussen nieuwsgierig zijn naar jezelf en doorzettingsvermogen inzetten om nieuwe paden te betreden. We noemen dit strengt combinaties.

Mocht je willen weten hoe jouw karakterprofiel is opgebouwd klik dan hier voor een gratis profiel. Er zijn 24 karaktersterktes. Genoeg om mee te oefenen. Ik zou zeggen: Flip them around!

Edwin Boom, Managing director Moovs

Mastertrainer Benelux Values in Action

Meer van Edwin

Premium service