Ministerie SZW

steeds door een koppel van medewerkers die elkaar op het werk niet zo snel tegenkomen. Je werd dus gedwongen om de samenwerking op te zoeken met mensen met wie je nooit te maken hebt. We hebben met die outdoortraining echt effectief kunnen werken aan het stimuleren van het teamgevoel op de afdeling.” Veel trainers hebben positieve ervaringen opgedaan met een training onder de blauwe hemel. Voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bewees Moovs dat een zakelijke aanpak en de buitenlucht prima samen kunnen gaan. Op het strand van Scheveningen! “We organiseren elk jaar met de afdeling teambuildingsdagen. Dit jaar leek het ons leuk om dat eens buiten te doen”, zegt Miranda Wien, junior learning consultant van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

“Dat is toch weer eens iets anders dan gewoon in huis. Moovs was meteen enthousiast en kwam met een heel gevarieerde invulling. We zitten hier vlak bij het strand, dus de keus voor de locatie was gauw gemaakt: Scheveningen. Natuurlijk neem je wel een risico als je buiten iets organiseert. Maar we hadden goed weer en het werd een groot succes!” De keus voor buiten brengt een andere invulling van het programma met zich mee. Theoretische onderdelen zijn wat korter en praktischer, er is meer tijd voor oefeningen. Miranda Wien: “Moovs heeft een heel actief programma ontwikkeld binnen de doelstellingen die wij zelf hadden geformuleerd. Het accent moest liggen op samenwerking binnen het team. Er waren veel spelactiviteiten die in duo-vorm werden afgewerkt.

“Oefeningen hebben outdoor meer impact”
“Outdoor hoeft niet perse synoniem te zijn met survivallen”, zegt trainer Krista Minkhorst van Moovs. “Wel is het waar dat je middels outdoor eerder praktisch bezig bent. Oefeningen hebben veel meer impact, de sfeer is heel anders. Veel vaardigheden kun je outdoor heel goed trainen. Leidinggeven bijvoorbeeld. Je geeft een team de opdracht om een grote vlieger te bouwen. Dan zie je vanzelf wie er als leiders opstaan. Je ondervindt het effect van je handelen ook veel meer aan den lijve. Een outdoortraining kan ook een heel goed onderdeel zijn van een management-development-traject. Als onderbreking van het reguliere trainingsprogramma kan het zelfs heel verfrissend werken.”