Gemeente Midden-Drenthe

Bijna dertig dorpen zijn verenigd binnen Midden-Drenthe, dat 33.000 inwoners telt. Binnen de gemeentelijke organisatie functioneerde een coördinerende laag van medewerkers. “Daardoor bleef de verantwoordelijkheid van andere medewerkers (te) klein. Voor elke vraag werd een coördinator lastig gevallen. Terwijl we juist de verantwoordelijkheid dieper in de organisatie wilden neerleggen”, zegt personeelsconsulent Coby Krolis. Ron Meeldijk, als trainer-adviseur verantwoordelijk voor het traject: “Je praat dan om te beginnen over tijdwinst. Wat je ook ziet bij gemeenten, is dat ze moeilijk medewerkers kunnen vinden én hen kunnen vasthouden. Geef je ze meer verantwoordelijkheden, dan blijven ze langer hangen. Je slaat dus twee vliegen in één klap.”

Coby Krolis: “Wij wilden dat die medewerker zélf op zoek ging naar het antwoord. Alleen zie je dat zo’n doelstelling in de praktijk niet haalbaar is. Het lukte niet. Mensen blijven vastzitten in hun oude patronen.” 

Nieuwe laag senior-medewerkers
Een ander organisatiemodel moest de impasse doorbreken. Coördinatoren maakten plaats voor een nieuwe laag van seniorbeleidsmedewerkers. Om de ‘zelfredzaamheid’ van het personeel te verhogen, moesten zij coachend leiding gaan geven, een discipline waarmee niet iedereen vertrouwd was. “Net op dat moment spreek ik Ron er toevallig over en is het balletje gaan rollen. Zijn ideeën over de training sloten precies aan bij onze doelstellingen. Vaak zijn trainingen vrij standaard. Hij had echter de problematiek van Midden-Drenthe heel goed meegenomen in zijn advies aan onze gemeente”, kijkt Coby terug. Ron Meeldijk: “Ik heb me voorafgaand aan het traject natuurlijk eerst goed verdiept in de gemeentelijke organisatie. Die kennis heb ik gebruikt bij de opzet. Wat we beogen met coachen is om mensen zelfstandiger te maken. Sommigen deden het coachen al, anderen nog niet. We zijn begonnen met de basis: wat is coachen nu eigenlijk. Met een acteur erbij hebben we laten zien wat het inhoudt: coachen is vooral dúrven om door te vragen. Wat we vervolgens hebben getraind is om wat je leert ook continu in de praktijk toe te passen.”

‘Terugkomdag’
Na de training, verdeeld over een tweetal groepen, zijn er interventiegroepen ingesteld als follow-up. Ook organiseerde de gemeente een ‘terugkomdag’ met inbreng van Moovs. Coby Krolis: “Die feedback is nuttig. Als senior-medewerker kom je ook voor de cruciale vraag te staan waar jouw taak eindigt en die van een leidinggevende begint. Daar gaan we nu mee aan de slag, maar met behulp van Moovs hebben we een grote stap in de goede richting gezet.”