gemeentelijke organisatie van Waalre

De gemeente had vier jaar terug een reorganisatie achter de rug. “Begin 2008 hebben we die stap geëvalueerd. Er bleek een grijs gebied te zijn tussen de afdelingshoofden en de medewerkers.
Daar zaten senior-medewerkers tussen met een meer coördinerende rol, maar er was toch een gat in de organisatie. Daarom hebben we van de senior-medewerkers teamleiders gemaakt”, schetst hoofd Publiekszaken Bob Wagemaker in het kort de achtergronden. Die kersverse teamleiders kregen niet alleen een ander visitekaartje, maar ook meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden: meer coaching en aansturing van teamleden, functioneringsgesprekken voeren, een rol spelen in de planning en control cyclus van de gemeente. ”We waren het er al snel over eens dat er een extern bedrijf aan te pas moest komen om de senioren te begeleiden naar teamleiderschap én om een eenheid te maken van de groep teamleiders. Ja, waarom Moovs? We hadden er meteen het beste gevoel bij. De aanpak van Moovs bleek in de praktijk ook goed te werken. Het is een goed begin geweest, nu is het zaak om vanuit het MT de lijn goed vast te houden.”

‘Goed naar jezelf kijken’
De aanpak van Moovs bestond deels uit een outdoor-trainingstraject, deels uit personal coaching voor alle deelnemers. Eric Waale was er één van. “Mijn ervaringen tot op heden zijn goed. We zitten in de eindfase. Met name de coachinggesprekken heb ik als bijzonder waardevol ervaren. Ik heb zeker handvatten gekregen waar ik iets mee kan. Ook heb ik geleerd om heel goed naar mijn
eigen functioneren te kijken. De outdoortraining werkte goed. Collega’s die je dacht aardig te kennen, leer je dan toch weer op een andere manier kennen.” En Miranda van Mol: “Ik heb de training ook als heel positief ervaren, ook het buitenprogramma was heel verrassend. Ik vind dat ik er veel aan heb in de dagelijkse praktijk. Ook de lijn die erin zat pakte goed uit: van zelfleiderschap via een-op-een-leiderschap en teamleiderschap naar organisatieleiderschap.”